PROJEKTER

Hos Johan Otto Wroblewskis Fond er vi stolte over at kunne bidrage til bevarelsen af landets mange smukke pibeorgler.
Sidens fondens stiftelse i 1979 har vi bevilget støtte til 83 restaureringsprojekter med antikvariske og musikalsk formål.
Vi ser frem til at støtte mange flere i fremtiden.

UDVALGTE PROJEKTER

Klik for større billede. Foto: © Bo Seedorff 2014

Nikolaj Kunsthal, København

Det mest bemærkelsesværdige kapitel i dansk orgelbygnings historie er den såkaldte ’Orgelbevægelse’, der manifesterede sig i 1930’erne og 40’erne og havde som formål at skabe en moderne, klassisk inspireret orgeltype med rødder i baroktidens centraleuropæiske orgelkultur.
Denne på samme tid nyskabende og historiserende orgeltype vandt begejstrede tilhængere i mange lande, og det er ikke for meget sagt, at efterkrigstidens internationale orgelbygningsscene ikke havde været den samme, hvis ikke dette usædvanlige danske udviklingsarbejde havde fundet sted. Derfor kan en række danskbyggede instrumenter fra 1900-tallets midte i dag – deres unge alder til trods –  betragtes som  ’historiske orgler’.
Det var her i Nikolaj Kirkebygning, der i dag fungerer som kunsthal, denne nye orgeltype manifesterede sig første gang, så tidligt som i 1930. Instrumentet, der lykkeligvis er bevaret i uændret skikkelse, har da også opnået international berømmelse blandt kendere, og det omtales ofte i faglitteraturen.
Orglet er bygget – og nu også restaureret – af Marcussen & Søn i Aabenraa.
I forbindelse med restaureringen er der indgået en samarbejdsaftale mellem Nikolaj Kunsthal og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og orglet vil fremover blive benyttet til workshops, undervisning, øvning, indspilninger, koncerter og crossover-arrangementer, der kombinerer billedkunst og levende musik.

KONTAKT OS

Ansøgning om støtte foretages via ansøgningsformularen. KLIK HER!.
Fonden kan endvidere kontaktes via e-mail eller ved henvendelse på telefon +45 7224 1212.